Térdfájdalom

32 éves hölgy keresi fel a rendelőt. A betegnek kb. 12 éve fáj a bal térde. Kórelőzményéből kiemelendő, hogy 3 éves korában a manduláját távolították el, 12 és 16 éves kora között visszatérő arcüreggyulladással kezelték. Hosszú ideig szedett antibiotikumokat és arcüregét több alkalommal felszúrták. 20 éves kora óta folyamatosan fogamzásgátló tablettát szed. A betegnek testsúlyfeleslege nincs, más gyógyszert rendszeresen nem szed, gyógyszerérzékenységről nem tud. Augusztusban, kb. 5 éve enyhe parlagfű allergiára utaló tünetei jelentkeznek.

Középiskolás korában rendszeresen sportolt, atletizált és kézilabdázott. A bal térde fokozatosan kezdett el fájni, kezdetben nem tulajdonítottak neki jelentőséget, bár többször ropogott és lépcsőzéskor szúró fájdalmat érzett benne.

Térdpanaszaival kb. 8 éve fordult először orvoshoz, ekkor röntgen készült, enyhe kopást állapítottak meg, külsőleg kenőcsöket javasoltak neki és pihentetést.

Laborleletei negatívak voltak. Panaszai azonban nem javultak, egyre kevésbé tudta terhelni a térdét. Egyszer síelést követően jelentősen beduzzadt a bal térde, ekkor térdspecialistához került, aki artroszkópiás vizsgálatot végzett és kitakarította az ízületet, porcregeneráló készítményt és fizikoterápiát rendelt el.

A páciens egy hónapig járt kezelésre, majd mivel állapota javult a kezelést befejezték.

Újabb egy év múlva panaszai ismét megjelentek, újabb fizikoterápia és gyógyszerszedés következett, átmeneti sikerrel. Orvosa az ízületbe egy szteroid gyulladáscsökkentőt tartalmazó injekciót is adott. A fájdalom 4-5 napra csökkent majd ismét visszatért. Ekkor kezelőorvosa műtétet javasolt, amibe a páciens nem egyezett bele.

Az állapotfelmérés során a betegnél Voll- ill. Körbler-módszerrel, diszbakteriózist állapítottam meg a bélrendszerben, gombák kórokozó jelenlétét nem sikerült igazolni. A góckutatás baloldali arcüreg gócot igazolt. A parlagfű allergián kívül, enyhe tejcukor érzékenységet, dió, mogyoró, eper, és kakaópor allergiát ill. intoleranciát sikerült megállapítani.

A terápia során a betegnél antioxidáns kezelést vezettünk be, a hiányzó kalciumot és magnéziumot pótoltuk. A beteg állati fehérjementes étrendet tartott 2 hétig, majd diétáját a javulás mértéke szerint, az elvégzett ételtesztek alapján bővítettük. A szervezet méregtelenítését gyógyteákkal és komplex homeopátiás szerekkel egészítettük ki.

A beteg bélflóra pótló kezelést kapott, a Vese (kínai orvoslásban a csontok és ízületék állapotát felügyeli többek között) energiaközpontjának erősítésére ginzeng készítményt is rendeltünk.

A kezelés negyedik hetében a térdfájdalom egyik pillanatról a másikra megszűnt.

A diétát és a szerek szedését a beteg 3 hónapig folytatta.

A kezelés eredményeként a páciens teljesen panaszmentessé vált,
térdét jelenleg korlátozás nélkül tudja terhelni.

A holisztikus terápia „mellékhatásaként” a beteg az augusztusi parlagfű szezonban is teljesen panaszmentes maradt.