Pánik betegség

38 éves férfi jelentkezik a rendelésen Pánik betegség miatt.

Tünetei öt éve kezdődtek, amikor összecsaptak a feje felett a hullámok, magánéleti válsága munkahelyi konfliktussal társult. Rosszul aludt, öt éve nem volt szabadságon, tíz-tizenkét órát dolgozott naponta, házassága sem működött jól. Nagymamája halálát követően jelentek meg először a Pánik szindróma tünetei.

A beteg azonnal pszichiáterhez fordult. Két gyógyszert kapott, de az egyiktől nagyon aluszékonnyá vált, nem tudta ellátni napi teendőit. Ezért gyógyszerét egy másikra cserélte az orvos, és azt mondta, hogy a szer hatása kb. két-három hét alatt fejlődik ki teljesen.

A beteg azonban hiába várt, a vágyott hatás nem jelent meg, a rohamok sorozatosan ismétlődtek.

A kezelés ellenére állapota romlott, egyedül már az utcára sem mert kimenni, mert tünetei többször ott kezdődtek. Bevásárlóközpontba, moziba nem mert egyedül bemenni, csak kísérettel tudott metrón utazni.

Általában a reggeli órákban jelentkezett a rosszullét, de nehezen tudta elmondani, hogy pontosan mit is érez a roham jelentkezésekor. Azt el tudta mondani, hogy a folyamatosan érzett szorongás konkrét félelemmé tárgyiasul ilyenkor, veszélyben érzi az életét. Szíve szaporán ver, enyhe mellkasi szorító érzése van, lábai mintha nem engedelmeskednének neki, elgyengülnek, zsibbadnak, sokszor attól tart, hogy pillanatokon belül elveszti az eszméletét.

A rohamok spontán, a körülményektől függetlenül is kialakulhatnak, ilyenkor legszívesebben azonnal az orvosi ügyeletre rohanna, vagy mentőt hívna még akkor is, ha a századik rosszulléte után már jól tudja, hogy hamarosan jobban lesz. A rohamok időtartamát gyógyszer bevétellel, hideg vizes arclemosással, fel-alá járkálással próbálja rövidíteni nem túl sok sikerrel.

Tekintettel arra, hogy a gyógyszeres kezelés nem vált be, a beteg elhatározta, hogy holisztikus orvosi lehetőséget választ a gyógyulásra.

Az állapotfelmérés során a Máj és a Szív (kínai orvoslás) energiahiányos állapota volt kimutatható. Nyugtató hatású gyógynövény tablettákat kezdett szedni a beteg. Egy hónap alatt sikerült egy olyan relaxációs technikát elsajátítania, amely segítségével otthon is el tudott lazulni. A szív- és torokcsakra blokkját célzott légzőgyakorlat segítségével oldottuk. A relaxáció és a légzés eredményességét a rendelőben fülakupunktúrás kezeléssel fokoztuk, otthonra tartós fültűket kapott.

Az alkati homeopátiás szer választása nem járt nehézséggel, a típusos tünetek alapján Ignatia C1000-t kapott, amit kéthetente kellett szednie. A szer azonnal hatott, már másnap reggel jobban érezte magát, szorongása csökkent,

Pánik rohamai megszűntek, szapora szívműködés nem jelentkezett.

A beteg ezután is szorgalmasan relaxált, megpróbálta fizikai aktivitását növelni,
így állapota, közérzete tovább javult.

A jó közérzet birtokában volt ereje családi és munkahelyi problémáin javítani.