Pajzsmirigy alulműködés

30 éves nőbeteg jelentkezik a rendelésen. A páciens tünetei kb. 7 éve kezdődtek. Fáradékonyság, kedvetlenség jelentkezett, testsúlya nőtt, bőre szárazzá vált, haja fénytelen lett és hullott. Székrekedése volt, állandóan fázott, pulzusa is lassú volt.

Korábban súlyosabb betegsége nem volt, kivéve azt, hogy 5 éves korában sorozatos gyulladásokat követően eltávolították a manduláját, ill. több fogát is gyökér kezelni kellett. Korán ment férjhez, azóta el is vált, 10 éves fiát egyedül neveli.

A rutin laborvizsgálatok kezdetben negatív eredményt adtak. Édesanyja hívta fel a figyelmét arra, hogy mintha vastagabb lenne a nyaka a szokásosnál.

Később a beteg is tapasztalta, hogy a szilárd étel lenyelése problémát okoz neki. Ekkor ment el a háziorvosához, aki pajzsmirigy ambulanciára utalta.

A vizsgálatok egyértelmű pajzsmirigy alul működést igazoltak, a pajzsmirigy ultrahang diffúzan megnagyobbodott mirigyeket írt le, göböt nem talált.

A betegnél hormonpótló kezelést kezdtek kis dózisban, amelynek hatására javult is az állapota, azt mondták neki, hogy ezt élete végéig folytatnia kell.

A negyed, majd féléves kontroll során azonban ismételten alul működésre utaló leleteket észleltek. A kezdeti 25 mikrogrammos thyroxin dózist így az évek alatt folyamatosan emelték egészen napi 175 mikrogrammig, de a páciens azonban ekkor sem érezte magát igazán jól, bár laborleletei normalizálódtak. Gyakran hőhullámai jelentkeztek, éjszaka zakatoló szívműködésre ébredt, ha egyáltalán el tudott aludni. Testsúlya fokozatosan nőtt, bőre és haja állapota sem javult.

Az állapotfelmérés során a tünetek hátterében krónikus gyulladást mutattam ki, valamint Epstein-Barr vírus jelenlétét.

A terápia alapját ebben az esetben is a szervezet klasszikus méregtelenítése jelentette. A kúra 1 hét léböjttel indult, amit 1 hét állati fehérjementes felépítő napok követtek. A beteg antioxidánsokat kapott, C vitamint nagy adagban, grapefruitmag-cseppet, multivitamin készítményt, valamint komplex homeopátiás készítményt az immunrendszer működésének helyreállítása céljából. A vírusfertőzés miatt speciális nozódát is adtunk. A bélflóra pótlására nem volt szükség, de az ételteszt alapján az étrendjéből kb. 3 hónapra ki kellett zárni a búzalisztet, a kakaóport, az epret, az olajos magvakat, a tejet és a trappista sajtot. A javulás ezt követően egyértelmű és gyors volt, kb. negyedévente 25 mikrogrammal lehetett csökkenteni a thyroxin dózisát, a pajzsmirigy működése fokozatosan tért vissza.

Alkati homeopátiás szerként a beteg Kalium carbonicumot kapott C200-as hígításban nyolc hétig.

A komplex terápia hatására a pajzsmirigy működése teljesen helyreállt, a hormonpótlást befejezhette. Ez alatt az idő alatt súlya, kb. 20 kg-t csökkent.

A beteg teljesen panaszmentessé vált, étrendjét fokozatosan bővítettük,
jelenleg mindent ehet.

Évente egyszer jár kontroll pajzsmirigy ellenőrzésre.