Lyme-kór vagy mégsem

36 éves nő jelentkezik a rendelésen jobboldali térdfájdalma miatt.

Panaszai kb. 6 éve kezdődtek. Fiatal kora óta sportolt, röplabdázott, atletizált, telente síelt, korcsolyázott. Korábban semmiféle komolyabb betegsége nem volt azon kívül, hogy 7 éves korában kivették a vakbelét, ill. többször volt arcüreg gyulladása.

Térdízületi fájdalmai kezdetben csak ritkán jelentkeztek, majd egyre erősebbé és tartósabbá váltak. A röntgen és az artroszkópiás vizsgálat nem mutatott ki súlyos eltérést, a beteg panaszai nem szteroid gyulladás gátlók adására és fizikoterápia hatására javultak, de terhelést követően ismét erősödtek. A páciens fáradtnak érezte magát és nagyon fázós volt.

Több térdspecialistánál is járt már, de tartós javulás a kezeléseket követően nem következett be.

Egy ismerőse hívta fel a figyelmét arra, hogy nézesse meg, nincs-e Lyme betegsége, mert az is okozhat ilyen tüneteket. Ez egy kullancs által átvitt Borellia fertőzés, s bár a beteg nem emlékezett arra, hogy valaha is kullancs csípte volna meg, elment erre a vizsgálatra.

Az eredmény pozitív lett (mint később kiderült álpozitív szerológiai lelet), így a páciensnél hosszas antibiotikum terápiát kezdtek, annak ellenére, hogy a betegség többi tünete nem volt jelen a betegnél. A térdfájdalmak és a laborlelet azonban a gyógyszerek bevétele után sem változott meg.

Ezt követően a páciens orvosa műtéti beavatkozást tartott szükségesnek, amit a beteg el is fogadott, hiszen addig semmi sem segített neki.

A műtét jól sikerült, szövődmény nem volt, mintha javultak is volna a panaszok, de a műtét után fél évvel ismét felerősödtek.

A beteg végső kétségbeesésében fordult holisztikus orvoshoz és jött el a rendelésemre.

Az állapotfelmérés során a betegnél fogászati és arcüreg gócot, valamint a vastagbél diszbakteriózisát állapítottam meg. A beteg fogorvosi kezelésben részesült, mely a fogászati gócot szintén igazolta, majd megszüntette.

Méregtelenítési technikákat kezdtünk, a beteg heti egy lénapot tartott, étrendjéből kizártuk a finomított szénhidrátokat és az állati fehérjéket. Az arcüreg gyulladás miatt speciális homeopátiás nozódát, ezüst kolloidot, nagy adag C vitamint adtunk, rendszeresen inhalált, ill. sósvizes öblítést végzett.

Heti egy alkalommal a beteg colon-hydroterápián vett részt, amit bélflóra pótló kezelés követett. A méregtelenítést komplex homeopátiás szerrel egészítettük ki, multivitaminokat, antioxidánst is adtunk.

Heti egy alkalommal a térd körüli akupunktúrás pontokat lézerrel kezeltem. A Vese erősítésére havonta 10 napig ginzeng készítményt adtunk.

A beteg a terápia második hónapjában alkati homeopátiás szerként Sepia C200-ast kapott, amit 2 hetente kellett szednie.

A hölgy állapota a kezelés első percétől kezdve javult,
a harmadik hónap végére, pedig teljesen megszűnt a térdizületi fájdalma.

A beteg általános állapota is javult, fázékonysága, fáradékonysága elmúlt, térdeit korlátlanul tudta terhelni.

A kontroll fül-orr-gégészeti vizsgálat teljesen ép arcüreget talált.