Irritábilis bél szindróma

Ez a diagnózis gyakran szerepel a betegek kórházi zárójelentésein. Sok esetben nem helytálló azonban ez a megállapítás, mert a puffadással, hasi fájdalommal, a széklet jellegének megváltozásával, stb. járó kórkép hátterében egyéb oki tényező is meghúzódhat, olyan ok, amire a hagyományos kivizsgálások során gyakran nem derül fény.

Ilyen esetben gondolni kell a ki nem mutatott fertőzésre, amit gomba, bélféreg, protozoon, baktérium és vírus egyaránt okozhat, valamint az élelmiszer allergiákra és intoleranciákra is.

A 33 éves férfi 5 éve küzd puffadással járó hasi panaszokkal. Üzletkötő, sokat utazik, gyakran megfordul Törökországban és Egyiptomban is.

Hasi tüneteinek kezdetben nem tulajdonított jelentőséget, később megpróbálta étrendjéből kihagyni a tejtermékeket, de ez nem segített.

Orvosa laborvizsgálatokat végeztetett, amelyek negatívak voltak, kivéve a kvalitatív vérképben található eozinofíliát, de ezzel senki sem foglalkozott. A hasi ultrahang vizsgálat negatív eredményt adott, a belek állapotára vonatkozóan is. Orvosa további vizsgálatokat nem végeztetett, azt mondta panaszainak pszichés oka van, ne terhelje túl magát, ne idegeskedjen és minden rendben lesz.

A beteg panaszai azonban nem csökkentek, hanem egyre fokozódtak. Már szinte alig evett valamit, a puffadása mégsem csökkent. Rendkívül kellemetlenül érezte magát ebben a helyzetben, az emberekkel való kommunikációját is nagyon megnehezítette ez a körülmény. Később nyákos székürítés is jelentkezett, ezért ő kérte orvosát, hogy széklettenyésztést végeztessen. Az elküldött székletminta azonban negatív lett, a vizsgálat bélfertőzést nem igazolt.

Elkeseredésében a beteg természetgyógyászhoz fordult, ugyanis sokat hallott a mostanság divatos candidiázisról, ezért Vega-tesztre ment el. A teszt gombás folyamatot nem állapított meg.

Újra visszatért gasztroenterológusához és kérte, hogy a gyomor- és a vastagbéltükrözést is végezzék el nála annak ellenére, hogy testsúlya nem csökkent, véres széklete nem volt.

A vizsgálatok kellemetlenek voltak, de enyhe eltéréseken kívül nem derítettek ki semmit.  A gyomor Helicobacter pylori vizsgálata is negatív eredményt adott.

A beteg nagyon sokféle gyógyszert, gyógykészítményt, gyógyteákat, görcsoldókat és fájdalomcsillapítókat kipróbált ez alatt az időszak alatt, de tartós javulást nem ért el annak ellenére, hogy járt akupunktúrás kezelésre és talpmasszázsra is.

Az általam elvégzett állapotfelmérés egyértelmű bélfertőzést igazolt, amelynek az oka bélféreg volt. (Egy székletminta vizsgálata nem elég az esetleges bélfertőzés kimutatására. Általában 3-5 különböző időben vett minta vizsgálata szükséges.)

Az elvégzett Körbler-ételteszt segítségével megállapítottam a kerülendő ételek listáját, ezután ezeket az ételeket nem fogyasztotta a beteg.

A bélfertőtlenítő gyógyszer bevétele után máris jobban lett a páciens. Gyógyteákat ivott, főként citromfüvet és körömvirágot. Ezt követően három alkalommal colon-hydroterápián is volt, majd egy hónapig bélflóra pótló készítményt szedett a beteg. A kezelés hatására a bélpanaszok fokozatosan csökkentek, a kontroll ételtesztek alapján étrendjét folyamatosan bővítettük.

Örömmel tapasztalta, hogy azok az élelmiszerek, amelyektől korábban puffadt a hasa, egyre kevésbé okoznak panaszt neki.

Alkati homeopátiás kezelésként Nux vomica-t C1000 hígításban kapott a beteg, ezt havonta egyszer kellett szednie.

A komplex terápia eredményeként a kezelés kezdetétől számított négy hónapon belül hasi panaszai teljesen megszűntek, jelenleg panaszmentes és mindent tud enni.

A páciens utazásai során az étkezési higiénés szabályok betartására fokozottan ügyel.