Hajhullás

42 éves nőbeteg 3 éve tartó hajhullás miatt keresi fel a rendelést.

Tünetei miatt számos helyen járt már, de tartós javulást nem sikerült elérni. Mindig nagyon sok haja volt, ezért ennyi idő alatt sem kopaszodott meg, pedig ahogy számolja 200-300 hajszál kihullik naponta, főleg fésülködéskor és hajmosáskor.

Kórelőzményében súlyosabb betegség nem szerepel. Tíz éve vakbélműtéte volt, gyermekkorában a csuklója volt eltörve. Tíz évig szedett fogamzásgátló tablettát. Kb. hat éve augusztusban enyhe szénanátha tünetei jelentkeztek, de gyógyszert nem kapott rá, azóta is nyaranta enyhe tünetei vannak, de gyógyszert nem szed. Fogaival sok problémája volt korábban, de az utóbbi időben még az amalgám töméseit is kicseréltette, hátha ezek okozzák a hajhullást.

A beteg kivizsgálását háziorvosa kezdte, a rutin laborvizsgálatok enyhe vashiányt igazoltak, amit pótoltak is. Góckutatáson vett részt, volt fül-orr-gégészeten, fogászaton, nőgyógyásznál is, de gócot nem találtak nála. Hasi ultrahang vizsgálata is volt negatív eredménnyel.

Ezután bőrgyógyászhoz került, ahol sampont és egy ecsetelőt kapott a fejbőrére, de ez sem állította meg a hajhullást.

Hajgyógyászati rendelésre is elment, ahol Vega-teszttel candidiázist állapítottak meg, ezért diétáznia kellett és mindenféle drága gyógykészítményt vetettek meg vele. A kúra három hónapig tartott, melynek során külsőleg is egy drága termékcsaládot kellett használnia a fejbőrére.

A hajhullás azonban továbbra sem csökkent, ezért egy akupunktőrt keresett fel, ahol negyven (!) kezelésen vett részt, de ez is eredménytelen maradt.

Ezután reflexológushoz ment el, kb. húszszor volt talpmasszázs kezelése, mindez szintén siker nélkül.

Az állapotfelmérés során a betegnél hiányállapot nem volt kimutatható, candidiázis nem állt fenn, azonban a Körbler-módszerrel egyértelműen kimutatható volt, hogy a Vese meridián (kínai orvoslás) energiájának gyengüléséért a bal felső kettes gyökér kezelt fog tehető felelőssé.

Fogorvosa többször nézte már ezt a fogát, röntgenezték is a gyökérkezelés óta, de az orvos szerint nem bizonyult gócnak.

A betegnél orál akupunktúrát végeztem és visszaküldtem a fogorvoshoz, aki kitisztította és áttömte a gyökér kezelt fogat.

Ezt követően varázsütésre a hajhullás néhány napon belül megszűnt.

A hajnövekedés serkentése céljából a beteg multivitamin készítményt kapott, fejbőrmasszázst javasoltam, és a kontroll vizsgálatok során szilva virágtűvel végeztem akupunktúrás kezelést a fejbőrén. Külsőleg a jól bevált régi gyógynövényes hajszeszét használta.

Alkati homeopátiás szerként a beteg Graphites-t kapott C200-as potenciában.

A kezelést követően egy év alatt a beteg csaknem teljes hajmennyisége visszanőtt. Fogászati ellenőrzésre azóta is rendszeresen jár.