Fejfájás

A 48 éves nőbeteg 4 éve tartó fejfájás miatt keresi fel a rendelőt.

Fejfájásai mindig egyformán zajlanak le, általában időjárás változáskor jelentkezik a kínzó rosszullét. A fájdalom kialakulását látászavar előzi meg, ezután éles, kalapáló, lüktető, hasogató bal szem feletti fájdalom jelenik meg, amelyet hányinger kísér. Több alkalommal hányás is társul ehhez.

A beteg több gyógyszert is kipróbált már, de ebben a nagyon intenzív kezdeti szakban szinte semmi sem segít. Akkor érzi legjobban magát, ha egy lesötétített szobában mozdulatlanul fekhet, mert ha csak egy kicsit is megmozdul, ismételten felerősödik a fájdalom.

A betegség kivizsgálását a háziorvos kezdte meg. A rutin laborvizsgálatok negatív eredményt adtak, kicsit magasabb májfunkciós értékeit diétahibának tudták be. A hasi ultrahang vizsgálat és a mellkas röntgen is negatív eredményt adott. Vérnyomása normális volt.

Mivel korábban a betegnek gerincpanaszai voltak, valamint féloldali fejfájása időnként hátrafelé is sugárzott, így háziorvosa reumatológushoz küldte a pácienst. A nyaki gerinc röntgen vizsgálat enyhe kopást, csőr- és kapocsképződéseket írt le a csigolyákon, ezért a reumatológus fizikoterápiát és fürdőkezelést javasolt. A páciens heti egy alkalommal masszőrhöz is járt, de fejfájásai nem ritkultak, kb. hetente egyszer, vagy tíznaponta előfordult a roham.

A reumatológus ideggyógyászati vizsgálatot is szükségesnek tartott. A vizsgálat során fizikális eltérés nem volt, ennek ellenére EEG és koponya CT vizsgálat is történt a betegnél, egyik vizsgálat sem írt le értékelhető kóros eltérést. A nyaki fő verőér Doppler vizsgálata is negatív eredményt adott.

A beteg ezt követően egy fejfájás klinikára került, ahol speciális gyógyszert kapott, de ez a szer sem oldotta meg visszatérő panaszait.

Amikor hozzám került a beteg, az állapotfelmérés során a Máj és Eperendszer (kínai orvoslás) terheltsége volt megállapítható, enyhe vastagbél diszbakteriózis kíséretében. Gócot, egyéb fertőzést nem találtam. Tekintettel arra, hogy a páciens eleve jártas volt a böjtterápiában, a szervezet méregtelenítését egy hetes léböjttel kezdtük, amely mellett két alkalommal colon-hydroterápián is részt vett a beteg. Ez alatt májvédő teákat ivott, gyökfogókat szedett, a böjt után bélflóra pótló készítményt is kapott.

A páciensnek a méregtelenítés három hete alatt csak egy alkalommal volt fejfájása. Ezt követően, az élelmiszerteszt alapján építettük fel az étrendjét. Diétájába nem került vissza az élelmiszer-allergénnek minősülő eper, a tej és a trappista sajt sem.

Alkati homeopátiás szerként Bryonia-t kapott C200–as potenciában, amit kéthetente kellett bevennie. A homeopátiás szer első bevétele után kis mértékben újra megjelent a fejfájás, de ezt követően már nem.

A terápiát hat hónapja kezdtük, azóta típusos rohama nem volt, enyhe, kisebb fejfájásai sem jelentkeztek.