Divertikulózis (Kiöblösödések a vastagbélben)

65 éves nőbeteg tompa, helyenként szúró, rendszeresen visszatérő hasi fájdalom miatt kereste fel háziorvosát. A beteg kb. negyed-, félévenként belázasodott, ilyenkor hasi fájdalmai fokozódtak, nyákos, időnként véres székürítés jelentkezett.

A rutin laborvizsgálatok negatív eredményt adtak, a hasi ultrahang vizsgálat során sem volt kóros kimutatható, de a panaszok jellege miatt a háziorvos gasztroenterológushoz küldte a beteget.

A szakrendelőben megtörtént a vastagbéltükrözés, amely a nyálkahártya elvékonyodását, kitüremkedéseit, divertikulumok jelenlétét írta le. A beteg megnyugodott, hogy sikerült a rosszindulatú daganat lehetőségét kizárni, azonban továbbra sem volt jól.

Orvosa elmondta neki, hogy ez egy visszafordíthatatlan betegsége a vastagbélnek, amellyel együtt kell élnie, de a rendszeres ellenőrzésen kívül ez más teendőt nem igényel. Ha fájdalommal és lázzal járó időszak jelentkezik, akkor antibiotikumot kell majd szednie, a diétában javasoltak a rostdús ételek, a sok folyadékfogyasztás, tünetileg pedig a fájdalomcsillapítók és a görcsoldók adása.

A beteg tüneteinek gyakori kiújulását azonban ezzel a terápiával nem lehetett megszüntetni.

Rendelésemen az állapotfelmérés során vastagbél diszbakteriózist sikerült megállapítani, gombás vagy más fertőzésre utaló jel nem volt, élelmiszer allergiát sem találtam. Diétás változtatásként a vörös húsok elhagyását, a rost- és folyadékbevitel fokozását, aprómagvas ételek elhagyását javasoltam a páciensnek.

Bélflóráját rendeztük. Tekintettel a nyálkahártya elvékonyodására és a beteg korára colon-hydroterápia nem jött szóba a kezelés során.

Kis hígítású Diverticulosis nozóda napi alkalmazása mellett a beteg alkati szerként C200-as potenciájú Mercurius solubilis homeopátiás szert kapott. A kezelést gyulladáscsökkentő gyógyteákkal, citromfűvel, körömvirággal, apróbojtorjánnal egészítettük ki.

A páciens állapota a kezelés alatt folyamatosan javult, két hónap alatt teljesen panaszmentessé vált.

Széklete rendeződött, az állapotrosszabbodással járó időszakok megszűntek.

A beteg az étrendi előírásokat továbbra is tartja, évente egyszer gasztroenterológiai kontrollon vesz részt.