Candidiázis (Candida gombák által kiváltott fertőzés)

17 éves lányt kísért édesanyja a rendelésre. A kislány kétségbeejtő állapotban volt, sápadt volt és vékony, a súlya alig 35 kg, a fejtetőn a haja annyira kihullott, hogy a fejbőr szinte szabadon látható volt, szemei alatt sötét karikák voltak láthatók. Jártányi ereje is alig volt.

A lány mamája elmondta, hogy a beteg iskolai tanulmányait fel kellett függeszteni, mert a gyermek nem volt képes tanulni a fáradékonyság miatt. Fő panasza emellett a hasi fájdalom és a puffadás volt. Szinte bármit evett hirtelen puffadt fel a hasa, bélgörcsök kínozták, széklete híg volt, naponta kétszer, háromszor ürült. Minden ízülete fájt. Bőre száraz és a hajhatár mentén, valamint az orrszárnyak mellett gyulladt volt, orra és hallójárata nagyon viszketett. Menstruációja 3 éve egyáltalán nem volt, visszatérő hüvelyi folyás miatt több alkalommal kezelték. A hajhullást a helyi kezelések nem állították meg.

A beteg panaszai gyakorlatilag csecsemőkorában kezdődtek, amikor tüdőgyulladása volt több alkalommal, amit antibiotikumokkal sikerült meggyógyítani. Később többször hólyaghurut, majd nőgyógyászati fertőzés miatt szedett antibiotikumot.

Laborleletei közül a magasabb süllyedés és fehérvérsejt szám, valamint a vashiány emelhető ki. Vizeletéből szignifikáns mennyiségű E.coli tenyészett ki, a hüvelykenetben Candida gomba volt kimutatható.

A hagyományos orvosi vizsgálatok és kezelések nem hoztak eredményt. A hasi ultrahang vizsgálat negatív volt, a széklettenyésztéssel sem sikerült kórokozót kimutatni. A beteg járt nőgyógyásznál, bőrgyógyásznál és reumatológián is, de a tüneti terápiák nem hoztak tartós javulást, sőt állapota egyre romlott.

A szülők kérték a háziorvost, hogy candidiázis irányában is vizsgáltassa a beteget, de az orvos kinevette őket.

A páciensnél Körbler-módszerrel a vastagbélben Candida gombák extrém elszaporodását lehetett kimutatni, nőgyógyászati és húgyúti fertőzés mellett. Komplex terápiát kezdtünk, amelynek lényege az volt, hogy a beteg Nystatin gombaellenes szert kapott, amely a vastagbélben képes az élesztő gombák elpusztítására, bélflóra pótló készítményt adtunk a jótékony flóra visszapótlására, ill. emellett olyan diétát tartott a beteg, amely nem táptalaja a fertőzéseknek. Étrendjéből a finomított szénhidrátokat, élesztővel készült pékárukat kizártuk, az élelmiszer teszt alapján meghatároztuk a fogyasztható ételek listáját.

A vizelet fertőtlenítésére Urogin oldatot kapott a beteg, nőgyógyászati gombás és bakteriális fertőzését lokális készítménnyel kezeltük. A vaspótlást is megkezdtük. A lány heti egy tisztítónapot is tartott, amely során hashajtást végzett Hunyadi víz segítségével, emellett állati fehérjementes étrendet tartott, rizst, burgonyát, párolt zöldségeket, zöldséglevest evett és tisztító teákat ivott.

A beteg állapota a kezelés fél éve alatt fokozatosan javult. Az első hónapban a béltünetek, a húgyúti és nőgyógyászati fertőzés tünetei szűntek meg, erőnléte egyre jobb lett, hajhullása is megállt.

A második hónaptól formált széklet jelentkezett, nem puffadt a hasa, ízületi fájdalmai is elmúltak, bőrtünetei is lényegesen javultak. Terápiáját multivitaminnal, antioxidánsokkal és ginzenggel egészítettük ki.

A harmadik hónaptól már egyértelmű volt a hajmennyiség növekedése is, újra tudott tanulni, szinte teljesen panaszmentes volt. Hosszú évek után a kezelés negyedik hónapjában jelentkezett újra az első spontán menstruáció. A javulás mértéke szerint az aktuális állapothoz igazítottuk étrendjét, így súlya is egyre gyarapodott.

A terápia fél éve alatt csodálatos átalakuláson ment át a beteg,
a sovány, sápadt, beesett arcú emberből
egy formás, fényes hajú, szép arcú, életvidám, erőtől kicsattanó hölgy vált.

Iskolai lemaradásait is bepótolta, sikeres érettségi és felvételi vizsgát tett.